Rouwbegeleiding

Rouw is een reactie op verlies. De achterkant van hechting. Als je gehecht bent aan geliefde personen, een baan, je gezondheid of materiƫle zaken die voor jou heel betekenisvol zijn, is het logisch dat een verlies heftige emotionele reacties op kan roepen.

Rouw is heel persoonlijk. Net als een vingerafdruk is ieder rouwproces anders. Er is ook veel wat in ieder rouwproces terugkomt. Er is geen vast patroon voor rouw maar er zijn wel een aantal taken waaruit een rouwproces bestaat. Daar is geen vaste volgorde voor. Ze lopen door elkaar heen en komen soms weer terug.
Die taken kunnen als volgt worden benoemd:

  • Erkennen: langzaam beseffen dat wat je verloren hebt niet meer terugkomt;
  • Herkennen: omgaan met alle verwarrende gevoelens;
  • Verkennen: je aanpassen aan het veranderde leven;
  • Verbinden: verder leven met je herinneringen als onderdeel van jouw persoonlijke geschiedenis.

In het rouwproces zijn er twee werkelijkheden die om aandacht vragen:

  • een weg zien te vinden in het leven zonder de verloren betekenisvolle relatie(s);
  • de dagelijkse werkelijkheid.

Het is belangrijk dat beide zaken aandacht krijgen, dat je het verdriet durft toe te laten en tegelijkertijd je leven weer op de rails komt.

Rouwen moet je zelf doen. Wel is het fijn als je het niet alleen hoeft te doen omdat je steun krijgt uit je directe omgeving. Iedereen kan deze zorg (rouwzorg) geven. Rouw is een normale reactie op abnormale omstandigheden. Rouw is geen ziekte.

Soms lijkt rouwzorg niet genoeg. Niet de ernst van het verlies maar de (on)balans tussen draagkracht en draaglast kan maken dat de rouwende persoon baat kan hebben bij begeleiding door een rouwbegeleider. De begeleiding helpt dan om met een steuntje in de rug gericht (met concrete opdrachten) te werken aan de genoemde rouwtaken.

Hannie Kraan is opgeleid om speciaal dit werk te doen , Zij is in januari 2016 afgestudeerd bij het LSV (landelijk steunpunt verlies). De tweejarige opleiding die zij daar volgde is erkend op post HBO niveau en door CPION geregistreerd. Hannie volgde meerdere opleidingen. Haar CV kunt u lezen op deze site.

Hannie woont en werkt in Maarn. Ze heeft een praktijkruimte aan huis. In overleg met betrokkene wordt gekeken welke begeleiding er nodig is en hoeveel sessies daarvoor nodig zijn.
Een kennismakingsgesprek is altijd gratis. Daarna is het tarief € 50,00 per sessie voor particulieren en € 80,00 per sessie voor werkgevers.
Alle genoemde tarieven zijn exclusief BTW (21%)

N.B. Er mogen nooit financiƫle redenen zijn om geen rouwbegeleiding te krijgen. Tarieven zijn dus bespreekbaar.